In data de 27 noiembrie 2018, coordonatorul activitatilor asociatiei in zona de vest a participat la Simpozionul stiintific “Fenomenul migrației în contextul aderării României la UE și la spațiul Schengen” organizat de Școala de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta Turnu-Severin. In cadrul manifestarii stiintifice, au fost sustinute si dezbatute subiecte de actualitate pe problematica mentionata, fiind invitati persoane din medii academice, institutionale de specialitate si din cadrul societatii civile. Reprezentantul APML a prezentat tema “Migratia internationala a Romaniei, dupa aderarea la Uniunea Europeana”, evidentiind principalele caracteristici ale emigratiei si imigratiei dupa 2007, anul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Pornind de la aspectele emigratiei masive a fortei de munca din Romania a fost lansata in cadrul prezentarii noastre, intrebarea privind capacitatea autoritatilor de a gestiona aceasta problema prin atragerea de muncitori straini din state terte.

***

In data de 6 decembrie 2018, APML Romania a participat la Cea de-a 8-a ședință plenară a Forumului Consultativ EASO care s-a desfasurat la Bruxelles. Forumul Consultativ EASO este o platformă care vizează punerea în comun a cunoștințelor și schimbul de experiență între EASO și societatea civilă. EASO incearca sa gestioneze o rețea reală și un dialog veritabil cu societatea civilă, crezand cu tărie că schimbul de idei poate fi un avantaj reciproc pentru ambele părți. Reuniunea plenară a Forumului consultativ EASO a devenit una dintre cele mai importante ale evenimente ale EASO. Reuniunea reunește un număr mare de actori relevanti, din societatea civilă, organizații internaționale, instituții UE și autorități naționale, fiind un moment oportun de a face un bilant al evoluțiilor în domeniul azilului, precum și de consolidare a cooperării între EASO și societate civila.

In cadrul intâlnirii de anul acesta a fost dezbatut modul de creare a unui sistem de receptie capabil să răspundă în mod eficace și eficient fluxurilor migratorii aflate intr-o permanenta dinamica. Totodata, au fost abordate subiecte privind furnizarea de informații solicitanților de protecție internațională în contextul recepției, primirea copiilor, asigurarea de conditii de receptie in regim de urgența sau coordonarea între diferiții actori implicați în sistemul receptie. “Recepția” – provocări și perspective – sau in ce mod societatea civilă și EASO vor coopera mai eficient in viitor pentru îmbunătățirea sistemului de receptie.

***

La invitatia Biroului Migratie si Azil din Republica Moldova, in data de 07 decembrie 2018, APML România a fost prezenta la Chisinau, la Conferința “Custodia Publica. Legislație, practica, alternativele. Aplicarea in cazuri de azil și apatridie”. Conferința a fost organizata de către MAI (DPDMA) Republica Moldova, Centrul de drept al avocaților și UNHCR Republica Moldova fiind axata pe o dezbatere interactivă, constructiva, cu un impact pozitiv, între societatea civilă și autoritățile guvernamentale implicate in gestionarea eficientă a fluxurilor migratorii.
Concluziile rezultate in urma discuțiilor tehnice între specialiști/profesioniști raportate la cazuistica de actualitate interna și internațională pot aduce elemente de valoare adăugată in vederea îmbunătățirii cadrului legal și procedural existent, in măsura in care se constata ca acest lucru se va impune, luandu-se in considerare totodata si experiența României in acest domeniu.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.