Cultura și educația reprezintă principalii poli de dezvoltare ai unei societati ”sănătoase”, iar resursa principală a unei astfel de societăți este reprezentată de oameni, de copii, în special. Studiile și statisticile europene și naționale evidențiează faptul că tinerii și copiii aflați în sistemul de protecție, nu au nicio șansă să intre într-o ”competiție” socială cu cei proveniti din familii tipice deoarece acumulează inegalități multiple de natură educațională, socială, emoțională, de sănătate, care au efecte directe asupra șanselor lor de reușită în viață. Totodată, copii se confruntă cu gestionarea necontrolată a sentimentelor de furie, tristețe, sentimentul de abandon și singurătate, care de cele mai multe ori se transformă în comportament agresiv cu cei din jur. Relaționarea și comunicarea defectuoase sunt, de asemenea, provocări mari pentru ei. Din păcate, unii se confruntă cu toate acestea pe fondul abuzului emoțional și fizic la care au fost supuși în copilărie și la care unii continuă din cauza marginalizării sociale, și în special a fenomenului de bullying în școli. În Giurgiu sunt în jur de 450 de copii care se află într-una din cele 3 forme de plasament: în sistem rezidențial, la asistenți maternali profesioniști și la rude până la gradul IV, dintre care 250 de copii sunt în orașul Giurgiu.

Asociația pentru Educație şi Sănătate “TE SUSȚIN” (GR) în parteneriat cu Asociația MIGRASIS și în colaborare cu DGASPC GR, a inițiat activitățile Clubului educativ-cultural ”RE-creație”, în beneficiul copiilor aflați în plasament. Spațiul de desfășurare a activităților este pus la dispoziție de DGASPC GR. Participarea la activitățile educative vor contribui la reducerea inegalității sociale pentru copiii aflați în plasament, conducând la dezvoltarea umană armonioasă și durabilă a acestor copii, uneori ”invizibili” în societate.

Pentru început vom desfășura activități de relaxare prin joc și creativ-artistice, după cum urmează:

  • Activități de relaxare prin joc, care contribuie la creșterea abilităților de comunicare, îmbunătățirea interacțiunii între copii, dar și între adulți (părinți, tutori, membri de familie) și copii. Ex: puzzle-uri, jocuri matematice, jocuri geografice, jocuri logice, știinta si inventii, jocuri de societate, jocuri Montessori, jocuri de construit, jocuri de rol, etc.
  • Ateliere de creație – arte vizuale, unde este încurajată creativitatea, stimulată imaginația și simțul observaț Copiii sunt initiați în diferite tehnici de pictură, desen, bricolaj, modelaj, pe diverse teme inspirate din lectura parcursă și din mediul înconjurator. Ex.: arta hârtiei, arte plastice (pictură în acuarele, acrilice, guașe), grafică digitală, colaje.

Ne dorim să continuăm cu activități de educație interculturală, anti-discriminare, prevenire trafic de persoane, apărarea drepturilor omului care să țintească și segmentul de tineri cu vârste cuprinse între 14-18 ani.

Proiectul Clubului Re-creație a pornit cu finanțarea proprie a celor 2 asociații obținută din donații ale persoanelor fizice și juridice implicate în susținerea comunităților locale vulnerabile și care au înțeles că acești copii au nevoie de socializare, de încredere și educație pentru a putea deveni viitorii adulți independenți financiar și adaptați social.

Dacă doriți să sprijiniți financiar (donații, sponsorizări) sau prin voluntariat activitățile Clubului Re-creație, vă stăm la dispoziție cu informații la email apmlromania@gmail.com.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.